Juryleden Dragon’s Den stellen zichzelf voor: vandaag Jan-Renier Swinkels!

Mijn naam is Jan-Renier Swinkels. Ik ben directievoorzitter van Bavaria. Zuinig zijn op alles, is mijn persoonlijke motto. Op mensen, op het milieu… Dat streven past ook heel goed bij een familiebedrijf als Bavaria. Je houdt het als organisatie ook niet zo lang vol als je niet zuinig bent. Ik kan tal van duurzame initiatieven noemen waarbij wij betrokken zijn, we hebben het hoog in ons vaandel. Waarom? Omdat we onze brouwerij mooier willen doorgeven aan de volgende generatie. We hebben het bedrijf slechts in bruikleen, zeg ik wel eens. Mooier doorgeven betekent dat we op alle fronten goed moeten presteren; financieel, maar zeker ook milieutechnisch. Bavaria is tot de wereldtop gaan behoren als het gaat om bijvoorbeeld energie- als watergebruik.

Boer Bier Water

Als eerste brouwerij ter wereld (en een van de eerste Nederlandse bedrijven) heeft Bavaria in 2010 ISO 26000 geïmplementeerd, een standaard voor duurzaam ondernemen. Je focust dan op het complete bedrijf, alles komt onder het groene vergrootglas. Een prachtig voorbeeld vind ik Boer Bier Water. Een topinitiatief waarbij het restwater van de brouwerijen wordt hergebruikt om de boeren in de omgeving te voorzien van water. Er is echt goed samengewerkt met boeren en tuinders, ZLTO, Gemeente Laarbeek, Waterschap Aa & Maas, Rabobank en diverse andere partijen. Iedereen doet mee op zijn eigen manier. Ondertussen heeft zelfs de minister het project al ergens aangehaald en is er een forse Europese subsidie beschikbaar gesteld, met als doel verdroging in de landbouw tegen te gaan. Samen zien we: dit is voor ons allemaal belangrijk. We moeten de wereld mooier doorgeven, goed met onze spulletjes omgaan.

Stappen zetten we samen

Maar denk ook aan 1600 zonnecellen op één van onze gebouwen, de grootste verzameling panelen in de wijde omgeving. En onze logistieke keten, waarmee we de Lean & Green Award wonnen – we maken er ook afspraken over met externe transporteurs. Samen wisten we de CO2-uitstoot al met 28% terug te dringen. En onze generatieregeling, waardoor onze medewerkers op hun 62e een hele mooie regeling kunnen treffen en nog maar de helft van hun uren hoeven te maken. Allemaal stappen die ertoe doen, en die zetten we samen. Alle initiatieven bij elkaar tellen op naar een duurzame bedrijfsvoering. En het zijn allemaal projecten waar ik erg enthousiast van word.

Verbindende ideeën

Wie op de zaak zo fanatiek bezig is, kan thuis natuurlijk niet achterblijven. Daar doen we ook de goede dingen. Ik kan niet anders, ben zelf een enorm natuurmens. Onze woning is goed geïsoleerd, we hebben allerhande slimme maatregelen, ik rijd honderd procent elektrisch. Als we allemaal een steen bijdragen, groot of klein, zijn we met de goede dingen bezig. En toen kwam dit project voorbij, de Dragon’s Den van de gemeente Laarbeek. Of ik jurylid wilde zijn; daar hoefde ik niet lang over na te denken. Dan pak ik mijn verantwoordelijkheid. Ondernemers die hun kennis en kunde delen, ook dat hoort bij duurzaamheid. En het is mooi dat de inwoners nu het podium kunnen pakken. Als jurylid kijk ik naar ideeën die écht duurzaam zijn. Het moet écht kloppen. En verrassende en vernieuwende initiatieven maken natuurlijk net wat meer kans. Verder vind ik het belangrijk dat ideeën verbindend zijn. Als jouw idee alleen jouw woning groener maakt, heb ik er niets mee. Het moet de omgeving verduurzamen! Neem als voorbeeld maar Boer Bier Water. Samen maak je het verschil.