Ik ben Elies Lemkes-Straver, directeur bij ZLTO (Zuidelijke Land- en TuinbouwOrganisatie). In onze sector is duurzaamheid de basis voor alles wat we doen. Het zit in het hart van al onze activiteiten. Boeren hebben een sleutelrol in het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken zoals voedselveiligheid en voedselzekerheid, de leefbaarheid van het platteland, gezondheid en klimaat.

Een regio van slimme oplossingen

Bij ZLTO hebben we een meerjarenstrategie die gericht is op klimaat, voedselzekerheid & gezondheid en een vitaal platteland. Hoe kan het groener? Hoe kunnen we onze CO2-voetafdruk verlagen? Hoe kunnen we de relatie tussen steden en het platteland verstevigen? Wat kan onze bijdrage zijn aan het voorzieningenniveau, met bijvoorbeeld zorgboerderijen? Met dergelijke vragen houden we ons bezig in de Strategie 2020: ‘Boeren hebben een oplossing’. We zijn dus heel begaan met dit thema, ook persoonlijk. Zelf kijk ik heel bewust naar mijn energiehuishouding en rijd ik in een elektrische auto. Initiatieven als de Dragon’s Den werken stimulerend; ze motiveren anderen om ook wat bewuster te worden. Fantastisch dat de gemeente Laarbeek mensen prikkelt: kom maar met ideeën! Start ondernemingen, daag elkaar uit. Goed dat dit hier hoog in het vaandel staat. En ik verwacht er veel van, Laarbeek maakt deel uit van een regio waarin slimme oplossingen vinden gemeengoed zijn. En denk dan niet alleen aan technologische, maar ook aan sociale innovaties.

Kennis en kunde

Nederland loopt voorop in de wereld als het gaat om kennis en kunde op het gebied van land en tuinbouw. Verduurzaming, de manier waarop we voedsel produceren, de focus op gezonde producten die eerlijk geteeld worden… Wij geven hier richting. Wij leveren een belangrijke bijdrage aan de manier waarop we straks negen miljard mensen voeden. Nieuwe ideeën zorgen ervoor dat we die positie houden. Een voorbeeld. Wij zijn met onze ZLTO-afdeling Laarbeek onlangs een samenwerking aangegaan met Bavaria en diverse andere partijen: Boer Bier Water. We proberen samen om de bodem en het water waarmee gewerkt wordt, gezond te houden. Zo zorgen we dat we niet alleen zelf kunnen blijven genieten van zuiver water, maar ook onze kinderen en kleinkinderen. Bij duurzaamheid is samenwerking vaak dé sleutel.

Duurzame oplossingen

Hiervoor was ik directeur van Stichting Brainport. Ook daar draaide alles om duurzaamheid, op allerlei terreinen, zoals onder meer mobiliteit. Een belangrijke randvoorwaarde voor verduurzaming: nieuwe technologieën. De metropoolregio Eindhoven is natuurlijk erg sterk in hightech. We staan hier echt in een rijke regio, hier gebeurt het! Ook hier ontstaan weer mooie samenwerkingen. TUe en de universiteit van Wageningen zijn bezig met robotisering voor de bevordering van ‘smart farming’. Duurzamer produceren, vertical farming, het werken met biobased grondstoffen, noem maar op. En dan de combinatie met design. Hoe kunnen we verpakkingen hergebruiken? Wat kunnen we maken met tomatenbladeren en paprika’s? Allemaal zaken die leiden tot duurzame oplossingen. En het begint altijd met een idee.

Nogmaals: ik heb er veel vertrouwen in dat de Dragon’s Den in Laarbeek veel gaat opleveren. Kansrijke ideeën waarvan ik denk: daar komen we samen verder mee. Ik ben erg nieuwsgierig.