Juryleden Dragon’s Den stellen zichzelf voor: vandaag Anita van Vlerken!

Ik ben Anita van Vlerken en vooral in Aarle-Rixtel zijn mijn man en ik goed bekend. Van huis uit ben ik andragoog en onderwijskundige. Ik werkte als opleider in het middelbaar beroepsonderwijs en als studentbegeleider aan de Universiteit van Groningen. Daarnaast was ik directeur bij een organisatie voor maatschappelijke dienstverlening in acht gemeenten in onze regio. Samen met mijn partner Willem Verhoeven heb ik de Associatie voor Coaching opgericht, die met name actief is in de Couwenbergh in Aarle-Rixtel.

Leefomgeving

In recente jaren zijn we voornamelijk bekend geworden om de verschillende initiatieven waarbij we betrokken zijn, die een bijdrage leveren aan de leefomgeving in het dorp. Met Willem heb ik goede gesprekken gehad over wat we willen nalaten aan deze wereld. We willen onze verantwoordelijkheid nemen; iets betekenen voor de omgeving waar we het altijd zo fijn hebben gehad. Je kunt bijvoorbeeld klagen over dat er veel leegstand is in winkels, maar je kunt er ook iets aan doen. Door bijvoorbeeld jonge ondernemers hier te houden en te ondersteunen in dat wat ze willen bereiken. Je kunt niet altijd alles afschuiven op de overheid. Met een wensenlijst komen en dan afwachten. We kunnen met elkaar dingen doen. In Aarle-Rixtel hebben we jonge mensen begeleid die nu op fantastische wijze de Couwenbergh en restaurant Stout runnen, maar we hebben ook andere ondernemers met de bedrijfsvoering geholpen. En we hebben stappen gezet met mensen die wat verder van de arbeidsmarkt staan. Allemaal projecten die uiteindelijk de leefbaarheid versterken. Maar er is meer. Samen met harmonie De Goede Hoop hebben we ingeschreven voor een muziekproject, een concept waarbij kinderen van basisscholen de beschikking kregen over muziekinstrumenten. En denk ook aan de kapel van het voormalige klooster van de Zuster van Liefde in Aarle-Rixtel. Toen dit bijzondere gebouw vrijkwam is het succesvol herbestemd tot een medisch centrum waar verschillende zorgfuncties worden gehuisvest, maar ook een apotheek, wijkzorg en andere ondersteunende diensten. Een medisch centrum in het dorp is erg belangrijk. Ooit begon het met een gesprek aan de bar, enkele jaren later hebben we cultureel erfgoed duurzaam exploitabel gemaakt.

Kansrijke ideeën

Er zijn op dit moment gigantisch veel veranderingen in de maatschappij. Neem alleen al die in het sociale domein. Waar kunnen onze oudere mensen blijvend laten wonen? Wat kunnen we betekenen voor jongeren die tussen wal en schip vallen? Er is een grote behoefte aan creatieve oplossingen en de overheid erkent dat. Ook in Laarbeek is er een gigantisch tekort aan (tijdelijke) verpleegbedden. Ondernemers die hierin stappen, die voorzien in een behoefte, maken veel kans. Wat mij betreft ook bij ons, als jury op 21 juni. Ervoor zorgen dat we het met elkaar beter hebben, dát is duurzaamheid. Daar zien we heil in!

Zelf uitvoeren

Ik weet dat er veel meer mensen zijn met goede ideeën. Activiteiten die een financiële injectie verdienen. Voor dat soort ideeën zit ik in de jury. Uitvoerbare, originele plannen die door de mensen zelf kunnen worden ontplooid, waar ze zelf de inhoud en de energie voor kunnen leveren. En als die ideeën met passie kunnen worden ontvouwd op 21 juni, dan ben je al een heel eind. Alleen met enthousiasme beklijven initiatieven. Daar begint het. Naast Stout ligt nog een stuk grond dat veel kansen biedt. Een unieke mogelijkheid voor een ondernemer met een goed idee. Ik ben benieuwd naar wat er uit de gemeenschap komt.